Real-time inzicht met asset health monitor

Hi Delta partner Kensan is een specialist op het gebied van Asset Management en Smart Industry. De Asset Health Monitor, een integratie van machine learning en asset management, is een nieuwe innovatie van Kensan. Klanten krijgen nu real-time inzicht in de conditie van hun Assets. Ook ontstaat er voor het eerst een brede toepassing voor predicatief onderhoud. Klantervaring, onder meer bij Primus Wafer Paper BV in Oostzaan dat ouwel en andere eetpapieren produceert, leert dat het niet alleen bij een betere uptime van het machinepark blijft maar dat ook de proces- en productkwaliteit aanzienlijk blijven verbeteren. 

Innovatieve Asset Health Monitor

De Asset Health Monitor is ontwikkeld voor de industrie om een goed beeld te krijgen van de technische staat van complexe fysieke assets en van de productiekwaliteit. Nieuwe diensten als Industrial Analytics & Machine Learning stellen Kensan in staat om een brede toepassing op het gebied van predictive maintenance toe te voegen aan het Asset Management. Het is een traject van sensor, PLC, Industrial IoT met een slimme combinatie van machine learning (AutoML van Weidmüller) en het traditionele Asset Management.

Het gaat om een innovatief en mooi traject met als resultaat een Asset Health Monitor voor elke klant. Hierbij is niet alleen live procesdata te zien maar ook de resultaten van de anomalie detectie gecombineerd met de meer traditionele status van het onderhoud, zoals dat ook in een Enterprise Asset Management systeem (EAM) zit.

In één oogopslag alle kennis van je Avatar, net als in een game. (© Weidmuller)

Early warning system

De Asset Health Monitor is een applicatie die op een productiebeeldscherm, laptop, tablet en telefoon te raadplegen is. Naast meetwaarden van sensoren is er een weergave van de asset health. De asset health heeft als doel preventief te waarschuwen voor (ver-)storingen. Zeg maar een ‘Early Warning System’, waarbij de anomalie score vanuit de Machine Learning een belangrijke bijdrage levert.

Twee andere belangrijke waarden zijn de Stamina en Mana, afgeleid vanuit de gaming industrie waarbij ze de gebruiker snel een goed overzicht geven van de conditie van zijn Avatar. De Stamina is mede gebaseerd op eerder opgelopen schade of een verslechterde toestand en representeert de maximale levensduur tot de volgende servicebeurt vereist is. In ons geval dus niet van de Avatar maar van belangrijke asset(s). De Mana kijkt in tegenstelling tot de health en stamina niet naar het fysieke asset, maar naar de kwaliteit van het proces en de omgeving waarin het asset opereert.

Operational excellence

De implementatie van de Asset Health Monitor heeft Primus Wafer Paper een belangrijke stap dichterbij operational xxcellence gebracht. De ouwel fabriek is weer toekomstbestendig mede dankzij het verbeterde inzicht dat is gerealiseerd met de Monitor. Er vinden nu meer proces- en productinnovaties dan ooit plaats, zoals het recent gelanceerde suikervrije Yummy’s snoeppapier.

Na de Smart Scan volgt een geïntegreerd traject van Industrial Analytics en Asset Management. (© Kensan)  

Na een Smart Scan waarin de business case wordt uitgewerkt volgt een geïntegreerd traject van Industrial Analytics en Asset Management en kan elk bedrijf de door Kensan BV ontwikkelde Asset Health Monitor gebruiken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de Hi Delta Nieuwsbrief met hightech nieuws uit Zuid-Holland.