Verbeterde dartpijl en Delfts onderzoek schot in de roos voor Nederlandse profdarters

Een dartpijl die minder gevoelig is voor fouten van de darter en daardoor bijna 50 procent preciezer is dan een conventionele dartpijl. Delftse onderzoekers hebben mogelijk een baanbrekende dartpijl ontwikkeld die de prestaties van topdarters aanzienlijk kan verbeteren. De nieuwe dartpijl is ontworpen met kennis uit de aerodynamica en vliegmechanica met als doel om spelers meer controle te geven over hun worp. Op dinsdag 18 april brachten vijf Nederlandse topdarters, bekend als de TOTO Dart Kings, een bezoek aan de TU Delft. Zij probeerden de nieuwe dartpijl uit en namen deel aan wetenschappelijk onderzoek, waaronder de analyse van hun werptechniek.  De darters zijn onder de indruk van de faciliteiten en zien het potentieel van zowel het onderzoek als de vernieuwde pijl om hun prestaties te verbeteren en de sport naar ongekende hoogten te tillen.

 

Baanbrekende dartpijl 

Delftse onderzoekers op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek ontdekten dat de aerodynamische en ontwerpprincipes die ze voor vliegtuigen en raketten gebruiken, ook potentieel hebben om de prestaties van dartpijlen te verbeteren. Om de baan van de pijl te analyseren, ontwikkelden ze een dartrobot die de pijl consistent werpt, terwijl de loslaatpositie, snelheid, vluchtbaan en positie op het bord worden gemeten. Door kleine foutjes in de worp te simuleren, kan de gevoeligheid van een dart worden bestudeerd. Dit onderzoek heeft geleid tot de oprichting van Rocket Darts, een spin-off van de TU Delft en onderdeel van de Aerospace Innovation Hub. Het bedrijf ontwikkelt een nieuwe dartpijl met verbeteringen in de aerodynamica, gewichtsverdeling en interactie op het bord. Hierdoor halen de darts een hogere precisie en krijgen darters meer controle over hun worp.

Michiel van Nesselrooij, Delftse onderzoeker en medeoprichter Rocket Darts: “Er zijn verschillende redenen waarom wij veel potentieel voor verbetering zagen bij de dartpijl. Allereerst was er tot nu toe weinig aandacht besteed aan aerodynamische optimalisatie in de ontwikkeling. Bovendien zijn er binnen de regels voldoende mogelijkheden in het ontwerp van de pijl en hebben darters de vrijheid om zelf hun pijlen te kiezen, waardoor de prestatie van de pijl een groot verschil kan maken. Ten slotte heeft de sport relatief weinig variabelen: de darter, de pijl, en de lucht. Hierdoor is de impact van een verandering in de pijl goed meetbaar. We zijn ervan overtuigd dat de nieuwe (gepatenteerde) dart een groot verschil kan maken voor de sport en kijken er naar uit om darters van elke niveau een boost in hun prestaties te geven.

TOTO Dart Kings

Het TOTO Dart Kings-team bestaat uit de vijf beste darters van Nederland: Raymond van Barneveld, Dirk van Duijvenbode, Michael van Gerwen, Danny Noppert en Vincent van der Voort. Als Nederlands enig professioneel dartsteam zijn zij actief bezig met het verzamelen van prestatiegegevens om hun beslissingen  tijdens wedstrijden te verbeteren. Het team richt zich ook op het mentale aspect van de sport en ondersteunt elkaar om op alle vlakken beter te worden. TOTO steunt de Nederlandse dartssport in de volle breedte, als naamgever van het TOTO Dart Kings-team en als partner van de Nederlandse Darts Bond en hoofdsponsor van de TOTO Dutch Darts Open. Deze ondersteuning draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de sport, bijvoorbeeld door experts toe te voegen aan het team. Sinds de oprichting in 2022 maken onder andere een voedingscoach, biohacker, chiropractor en osteopaat deel uit van het team. Het wetenschappelijk onderzoek van de TU Delft levert een belangrijke bijdrage aan de professionalisering van de dartssport. Lees hier meer.

Dartonderzoek

Op dinsdag 18 april testten de professionele darters niet alleen de precisie van de nieuwe pijl, ze kregen ook inzicht in hun persoonlijke manier van werpen. Het onderzoek van de TU Delft richtte zich op de armbeweging van de darters tijdens het gooien van de pijl en de vluchtbaan van de pijl na het moment van loslaten. Met deze metingen vergelijken de onderzoekers de worptechnieken tussen amateur- en professionele darters en tussen de individuele professionele darters. Hierbij analyseren ze de herhaalbaarheid van de worpen en het effect daarvan op de scoringsprecisie. De uitkomsten van de metingen worden na vandaag gebruikt om de meetopstellingen, dartrobot en de nieuwe dartpijl verder te ontwikkelen. De bevindingen kunnen leiden tot gepersonaliseerde trainingen en meer voordelen voor professionele darters.

TU Delft Sports Engineering Instituut 

Het TU Delft Sports Engineering Instituut onderzoekt hoe technologie kan worden gebruikt om de prestaties van topsporters te verbeteren. Van materialen en ontwerp tot kleding en uitrusting, de TU Delft onderzoekt hoe technologie kan bijdragen aan betere en efficiëntere prestaties. Het dartonderzoek is hier een voorbeeld van. Lees hier meer.

Voor vragen en informatie:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de Hi Delta Nieuwsbrief met hightech nieuws uit Zuid-Holland.