Op vrijdag 27 oktober was in de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht de officiële kick-off van ZIE 2024, hét kennis- en netwerkvent voor de Zuid-Hollandse technologische industrie. We gaven deze middag aan alle (potentiële) standhouders en andere geïnteresseerden meer informatie over waarom we ZIE organiseren, waarom écht samenwerken zo belangrijk is en verder alle praktische zaken rondom ZIE.
Martin van Gogh (directeur Hi Delta) trapte af en heette iedereen welkom. Vervolgens vertelde Daan Wortel (Directeur Duurzaamheidsfabriek) over ‘samenwerken’. ZIE is één van de twee belangrijkste events waar Daan zelf ieder jaar heen gaat. “Het is namelijk de plek waar je elkaar tegenkomt en dat is nodig om in de toekomst met elkaar te kunnen samenwerken. De Duurzaamheidsfabriek zelf bestaat ook uit een samenwerking. Het gebouw is bijvoorbeeld tot stand gekomen tussen Da Vinci college en de Gemeente Dordrecht.”
Samenwerken
De definitie volgens chat GPT van samenwerken: Synergie, verdeling van werklast, het hebben van diverse perspectieven, leren groeien, oplossen van complexe problemen, innovatie, doelgerichtheid. Daan: “Als je weet wat andere partijen doen en je begrijpt dit, dan kun je heel goed samenwerken. Een mooi voorbeeld van een samenwerking in de Duurzaamheidsfabriek is bijvoorbeeld de verschillende casco bouwers van superjachten die daar samen gaan opleiden. Ze beseffen namelijk: als ze samen optrekken, hebben ze meer massa. In de retail hebben ze dit al bedacht: als je meer schoenenwinkels naast elkaar zet, dan verkoop je er meer. Dan is het echt 1 + 1 = 3!“
Martin van Gogh vervolgd zijn verhaal: “In Zuid-Holland gaat het niet zo goed met de economie, het gaat er minder goed in vergelijking met andere vergelijkbare clusters. Dat zit hem in de klassieke, ouderwetse verzuiling: havenindustrie, tuinbouw, maakindustrie. Maar daar zitten een paar firewalls tussen. Maar we staan met elkaar wel voor de grote transities: energie, circulair, digitalisering en robotisering.”
Samen op één plek
Hi Delta is 6.000 bedrijven in de maakindustrie in Zuid-Holland aan het benaderen. Daar werken 100.000 mensen en die zijn essentieel in het behalen van de doelen van de grote transities. De uitvoering van de ActieAgenda ligt bij Hi Delta. Op ZIE brengen we die hightech- en maakbedrijven, toeleveranciers, kennisinstellingen, opleiders en overheden samen op één plek. Ook ligt er volgend jaar meer focus op start-ups en scale-ups met een speciaal plein. We zijn in gesprek met de scholen (MBO, HBO, Universiteit) om met de laatste jaar techniekstudenten naar ZIE te komen.
Martin van Gogh: “De middelgrote bedrijven in de maakindustrie kunnen dit niet alleen, die moeten met elkaar zorgen dat ze de handen ineen slaan.”
Deelname ZIE 2024
Als laatste vertelt Judith van den Nieuwenhuijzen van het Mikrocentrum meer over de praktische zaken rondom een deelname aan ZIE op 4 april in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Dit jaar zijn er drie zalen (vorig jaar 2 zalen). We hebben een speciale zaal toegevoegd voor de Young Professionals en Studenten.
Judith: “In het midden van de beurs zit een start-up plein om mensen met een goed idee op een laagdrempelige manier zich te kunnen laten profileren.” BNR Nieuwsradio zal live vanaf de beurs een programma uitzenden, en in de aanloop naar ZIE staat vier dagen lang het thema ‘maakindustrie’ centraal tijdens het programma ‘Big Five’.
“Er zijn dit jaar twee verschillende soorten stands, van 3×2 en 4×3 meter waarbij we werken met standaard standbouwpakketten. Je hebt de wanden, vloeropppervlakte naambord, verlichting op de stand, meubilairset. Er is een maximale bouwhoogte van 2,5 meter. Er zijn ook nog mogelijkheden voor sponsoring. Laat ons vooral je ideeën horen. Denk bijvoorbeeld aan mogelijkheden bij de ingang, bordjes bij het cateringplein, sponsoren van de lunch of borrel?” Het beurshandboek komt medio november beschikbaar. Hier kan je alles regelen rondom je beursdeelname.
Kijk voor alle informatie over ZIE 2024 op https://mikrocentrum.nl/nl/zie-event/