Op 30 maart vond de eerste HI Speedtrack van 2021 plaats rond het thema ‘sensoren’. HI Speedtracks zijn bedoeld om onderzoek voor het voetlicht te brengen, om daarmee deelnemers van bedrijven te inspireren, en innovatie gebaseerd op onderzoek te stimuleren.
In de sessie van 30 maart gaf Prof. Paddy French (Bioinstrumentation, Elektrotechniek, TU Delft) een breed overzicht van sensoren. Hij liet zien dat er door de eeuwen heen behoefte is geweest aan ‘meten’. Vaak werden de metingen gedaan met behulp van losstaande, specifieke instrumenten, die niet geïntegreerd zijn met het hele proces, en qua afmetingen ook moeilijk ingepast kunnen worden.
De silicium-revolutie heeft de dingen radicaal veranderd. Grote hoeveelheden sensoren kunnen nu geïntegreerd worden, en vormen zo complexe netwerken binnen een instrument (medische diagnose of behandeling), machine of voertuig (auto, vliegtuig), of de omgeving (bijvoorbeeld milieumeting Rijnmond). Daarmee worden meerdere metingen tegelijkertijd gedaan, en is bewaking of controle van allerlei processen mogelijk.
Miniaturisatie opent de deur naar integratie ook in kleine ruimtes, zoals Prof French liet zien aan de hand van Cohlear implants die het gehoor teruggeven aan volledig dove mensen. Sensornetwerken zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, en vormen een essentieel bestanddeel van high-tech systemen.
De volgende HI Speedtrack is gepland voor 20 april, 16:30-17:00 uur. Spreker is dan Rufus Fraanje van de Haagse Hogeschool over ‘Smart Sensing in Field Robotics for Agro, Logistics and Health – case studies in practice oriented research’.