De ActieAgenda voor de Technologische Industrie in Zuid-Holland is de blauwdruk voor de nieuwe economische motor. Daar verwachten we veel van: een verdubbeling van de toegevoegde waarde in 2030. Binnen de Actielijn Nieuwe productketens is één van de focus gebieden 3D-printen: additieve maakmethoden voor industriële toepassingen. In dit artikel gaan we in op één van de initiatieven.
Doelstelling KIAM (Kennis- & en Industrialisatie Centrum Additive Manufacturing)
Het Kennis- & en Industrialisatie Centrum Additive Manufacturing (KIAM) bij de TU Delft gaat zich richten op een betere afstemming en kennisoverdracht tussen TU Delft, de lokale partijen in de regio van Zuid-Holland (en aanpalende regio’s), en AM experts en overige AM expertise centra.
- Publieke- en private partijen in de regio in kaart brengen en bijeen te brengen.
- Technologie- en kennisoverdracht tussen partijen optimaal te faciliteren.
- Initiatie en afstemming van onderzoek.
- Facilitering van AM-opleidingstrajecten.
- Aansluiten bij en opzetten van (gemeenschappelijke) ontwikkel- en onderzoekstrajecten.
Vanuit TU Delft leiden Rene Tamboer en Fred van Keulen dit traject. Viktoria Savran (M2i) en Onno Ponfoort (Berenschot) zijn kwartiermakers.
Status ontwikkeling
Op 10 mei heeft een brede TU Delft / AM bijeenkomst plaatsgevonden waar de verschillende onderzoeksgroepen van de betrokken 8 faculteiten van elkaars ontwikkelingen hebben geleerd. Op 10 september heeft een 2de TU Delft brede meeting plaatsgevonden. Uitkomst van de twee meetings is dat het opzetten van KIAM als ontwikkelplaats, deels binnen en deels buiten TU Delft, door iedereen wordt ondersteund.
Daarnaast in een Stuurgroep AM van de TU Delft geformeerd, waarin afgevaardigden van de betrokken faculteiten.
In eerste instantie is de bedoeling om een gezamenlijk ontwikkelproject te starten met partijen rond de toepassing van AM voor repair en remanufacturing voor de sectoren maritiem, offshore en gebouwde omgeving. Huidige trajecten in deze sectoren bieden aansluitingsmogelijkheden. Er is een compleet overzicht gemaakt van alle mogelijke regelingen waar samenwerkingsprojecten tussen TU Delft en stakeholders binnen en buiten de regio gebruik van kunnen maken.
In de komende maanden gaat een kerngroep nog met de stakeholders in gesprek om hier verdere keuzes in te maken (AM for Repair/Remanufacturing). Verdere deelnemers werkzaam in de offshore of Maritieme industrie zijn welkom. Meld je bij Onno Ponfoort of Rene Tamboer (TU Delft).
Concrete acties
- Business plan KIAM: gereed medio 2023
- Website en zichtbaarheid medio 2023
- Gezamenlijk project op het thema AM for repair / Remanufacturing : start medio 2023
Geïnteresseerd?
Neem contact op met:
- René Tamboer, TU Delft | Innovation & Impact Centre – R.Tamboer@tudelft.nl
- Onno Ponfoort, Berenschot – o.ponfoort@berenschot.nl