Bijeenkomst brengt maakindustrie en automatisering productieproces samen
Het prachtige gebouw van het voormalige mijnbouwinstituut in Delft, tegenwoordig residentie van Robovalley, was de locatie van de Vraag- en Aanbod sessie op maandagmiddag 6 maart. Tijdens de bijeenkomst, die werd georganiseerd door FME, Metaalunie en Holland Instrumentation spraken vijf ondernemers uit de maakindustrie, over hun ervaringen met de automatisering van een productieproces. De sprekers werden in hun verhaal bijgestaan door bedrijven die de automatisering hebben uitgevoerd, en gaven zo inzicht in de verschillende mogelijkheden.
De vijftig aanwezigen werden welkom geheten door Tim Vercruyssen van fieldlab RoboValley. Hij vertelde hoe het programma bedrijven of start-ups op het gebied van robotica met elkaar verbindt, en helpt te vestigen in Delft. Met gepaste trots kondigde Tim aan dat binnenkort de eerste investering van het Robo Valley Investment Fund bekend wordt gemaakt.
Kostenverlagende productie
De eerste sprekers van de middag waren Arne Meengs van Aebi Schmidt Nido; ontwikkelaar en producent van materieel op het gebied van sneeuwruimen, gladheidbestrijding, straatreiniging en tuintechniek. Hij sprak samen met Alex Hol van Valk Welding; leverancier van automatisering voor de lasproductie waarbij lasrobots, speciaalautomaten en lastoevoegmaterialen de belangrijkste componenten zijn. Ze vertelden hoe hun jarenlange samenwerking op het gebied van lassen geleid heeft tot een efficiëntere en kostenverlagend productie zonder banenverlies. De vragen uit het publiek werden door beide partijen uitgebreid beantwoord.
Learning robots
Delft Robotics ontwikkelt intelligente robotsystemen op maat. Deze expertise in 3D-vision maakt het mogelijk met variatie in productvorm en productlocatie om te gaan. Deze robotsystemen kunnen een handeling binnen een bestaand productieproces automatiseren. Kanter van Deurzen van Delft Robotics liet beeldende voorbeelden zien van verschillende mogelijkheden voor de inzet van learning robotics in productieprocessen.
Flexibiliteit
Lucas Janssen, directeur van ingenieursbureau en machinebouwer CEAD, vertelde dat hij het “vet” vindt om machines te bouwen die nog niet bestaan, en dit efficiënter en goedkoper te doen. Het kernwoord daarbij is volgens hem ‘flexibiliteit’. Dave Kroezen, van Eska Filters beaamde de kracht van flexibiliteit en de samenwerking met CEAD. Samen bouwden ze een nieuwe unieke machine voor het produceren van filters. Hiermee kan Eska filters maken in verschillende formaten, en ook in kleine oplagen. Door deze vergaande procesautomatisering maakten ze voorheen 150.000 filters per jaar en nu 300.000 stuks.
200 sensoren bakken friet
De ontwikkeling van ‘de frietmachine’ door Bastiaan Roest van Caenator en Arie Vermeulen van VMB Automation sprak bij veel aanwezigen tot de verbeelding. Een machine met 200 verschillende sensoren, die in twee minuten zelf een bakje friet kan produceren. De ondernemers werken al een aantal jaren samen om het apparaat verder te perfectioneren, nadat een eerdere poging tot productie in China mislukte. Inmiddels krijgen ze ook advies van de Universiteit Wageningen. Op de vraag uit het publiek wanneer dit apparaat op de markt komt, gaf men aan dat dit waarschijnlijk eind 2017 het geval is.
Jaimy Siebel van RoboHouse sloot de sessie af met meer informatie over de toekomst van Robohouse als fieldlab in de regio Delft. Na afloop werd er door de aanwezigen nog genetwerkt met een hapje en drankje. Dat de Vraag- en Aanbod sessie een succes was, bleek uit de vele leads die gegenereerd werden en door de nieuwe contacten die ontstonden.