Tenminste twee ondernemers waren op zoek naar radaroplossingen voor veiligheid en zorg. Op de HI ‘Prof meets CTO’ van 12 februari 2019 in Den Haag vonden ze professoren en ondernemers met antwoorden. Andersom zocht Chris Verhoeven van de TU Delft naar extreem goedkope radarchips voor zwermen van minisatellieten. Ook hij vond diverse leads. Zo bereikt HI één van zijn doelen: het leggen van nieuwe relaties in de regio, die leiden tot samenwerkingen.
Ook wie zich alleen wilde oriënteren, kwam ogen en oren te kort. In tien beknopte presentaties van zeven minuten kregen de vijftig aanwezigen een overzicht van wat je allemaal kunt met radar. Zoals: door muren heen beweging zien; Vanuit de ruimte verzakkingen van een millimeter meten en nagaan of er risicovolle activiteiten plaatsvinden rondom pijpleidingen; Vogels en drones herkennen aan hun vliegpatroon, handig voor de veiligheid van vliegvelden en windmolenparken; Ademhaling en hartslag meten op afstand en beeldvorming in het lichaam; Het meten van golfhoogtes, -snelheden en richting; Plaats en snelheid van treinen monitoren om overwegen veiliger te maken; Landmijndetectie; Het voorspellen en meten van weerscondities; En zelfs 5G technologie.
Om dit te kunnen, heb je ten minste twee dingen nodig: diepgravende kennis over radartechnologie en verstand van dataverwerking op grote schaal. Beide zijn ruimschoots voorhanden in de regio. Zowel bij de TU Delft, met de enige vakgroep in Nederland die zich op de hele keten van radartechnologie toelegt, als bij TNO, de gewaardeerde gastheer van Prof meets CTO. Daar legt een groep van 60 experts samen met bedrijven en overheden de basis voor nieuwe toepassingen. TU Delft en TNO zijn inmiddels de ouders van een hele reeks spin-offs, die de basis vormen voor een bloeiend ecosysteem van bedrijven in de regio. Robin Radar, Radac, S&T, Skygeo en Metasensing presenteerden hun producten en diensten, maar dat is maar een greep uit het totale ecosysteem.
Prof meets CTO is een format van HI dat twee maal per jaar wordt georganiseerd om Profs (professoren en professionals) in een specifieke technologie waar de regio sterk in is, te koppelen aan CTO’s (directeuren en technische directeuren) van bedrijven. Vijf profs en vijf CTO’s presenteren zeer beknopt wat ze kunnen of zoeken. In de pauze en tijdens de borrel kan men hierover met elkaar doorpraten. Daar worden de zaadjes gelegd voor latere samenwerkingen. HI heeft eerder PmC’s georganiseerd over artificial intelligence, nanotech, EUV en optomechatronica, een aantal onderwerpen die sterk vertegenwoordigd zijn in de regio West-Nederland. Tijdens ZIE 2019, op 26 maart in Dordrecht, kunt u aangeven op welk thema u een Prof meet CTO zou willen hebben.