Dat flexible manufacturing ‘top of mind’ is bij veel MKB bedrijven en grote bedrijven, is wel duidelijk. Logisch, want in ‘high mix, low volume’ situaties kun je niet uit de voeten met massaproductie technieken, en volledig maatwerk is ook geen optie. Dus hoe om te gaan met het snel, efficiënt en effectief produceren van lage aantallen en hoge productvariëteit? Wat kan ik als producent zelf veranderen en verbeteren aan mijn processen? Welke technieken zijn het meest relevant? En hoe kan ik hier het beste mee beginnen? Juist dit soort vragen hebben wij opgepakt in een expert workshop flexible manufacturing op 11 mei, georganiseerd door TNO, HiDelta, Wederic en een groep van 6 integratoren.

In deze workshop hebben we kennis (TNO), integratie (Integratoren) en producerende bedrijven (de eindgebruikers) bij elkaar gebracht. Een unieke combinatie, bedoeld om flexible manufacturing technieken op een andere manier onder de aandacht te brengen. Reden is dat veel bedrijven het nog lastig vinden om flexible manufacturing technologie in hun eigen proces toe te passen. Terwijl er voor veel situaties alleen maar voordelen aan zitten, voor korte én lange termijn.
Om het makkelijker te maken voor bedrijven om te beginnen met flexible manufacturing technieken, of om de samenwerking hierin te zoeken, brachten we een 30 tal eindgebruikers, een 6 tal integratie partijen en een groep van TNO experts bij elkaar in een workshop. We hebben een 4 tal thema’s besproken, waarvan 3 technisch en 1 niet-technisch. Want bij verandering van processen staat niet alleen de techniek centraal; de eigen organisatie met mensen en middelen, maar ook de business qua kost en opbrengsten, hoort daar ook bij.

De deelnemers waren r&d managers, CEO’s, CTO’s, production managers en experts. Hoofdonderwerpen zoals robotica, data, vision en business finance kwamen aan de orde. Duidelijk werd dat de deelnemers veel van elkaar konden leren. Dat is mede ingegeven doordat met opzet verschillende industrieën naast elkaar werden gezet. Van aerospace tot automotive en van consumenteproducten tot aan foodprocessing. Naast dat een groot aantal deelnemers nieuwe inzichten hadden gekregen, werden er ook een aantal simpele mogelijkheden gevonden om te kunnen beginnen met flexible manufacturing toe te passen in het eigen bedrijf. Dit werd al binnen 3 kwartier per inhoudelijk thema duidelijk, een efficiënte en effectieve wijze om de TNO- en integrator kennis snel bij de eindgebruikers te brengen.

Gezien het succes kijken we naar een vervolg van dit evenement. Voor dezelfde onderwerpen, en dan een nieuwe groep, als ook naar verdere inhoudelijke verdieping om te verzekeren dat bedrijven succesvol kunnen starten met flexible manufacturing implementatie. En we zoeken ook naar samenwerkingsmogelijkheden, om de kosten te reduceren en zelfs additionele financiering te kunnen inzetten.
Heb je interesse om deel te nemen aan de toekomstige workshops? Laat het ons weten, we informeren je bij een eerstvolgende beschikbaarheid.