De technologische maakindustrie staat aan de vooravond van een digitale revolutie. Innovaties zoals AI, Vision-technologie en machine learning zorgen voor slimmere, efficiëntere productiesystemen. Maar deze digitale vooruitgang brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee: cybersecurity wordt steeds belangrijker én complexer. Bij Batenburg Industrial Automation is dat besef al lang doorgedrongen. Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland sprak met Ard Roelvink, die bij Hi Delta-partner Batenburg dagelijks werkt aan het ontwerpen en implementeren van industriële automatiseringsoplossingen, waarbij cybersecurity een vaste plek heeft in het ontwerp.
Cybersecurity begint bij het ontwerp
Batenburg Industrial Automation levert technologische oplossingen voor onder andere de maakindustrie, water & infra en de energiesector. De rol die zij daarin spelen is essentieel: het gaat vaak om besturingssystemen voor kritieke processen. Dat betekent ook dat de eisen aan digitale veiligheid hoog zijn.
“Cybersecurity is geen sluitpost, maar een vast onderdeel van onze aanpak,” aldus Roelvink. “We zorgen ervoor dat klanten niet alleen een functioneel systeem krijgen, maar ook een systeem dat digitaal weerbaar is. Die digitale weerbaarheid begint al bij het ontwerp. Cybersecurity moet vanaf het eerste moment geïntegreerd worden in de oplossing. Want hoe geavanceerder de technologie, hoe meer digitale componenten en connectiviteit – en dus ook hoe meer potentiële kwetsbaarheden.”
“Cybersecurity moet vanaf het eerste moment geïntegreerd worden in de oplossing. Want hoe geavanceerder de technologie, hoe meer digitale componenten en connectiviteit – en dus ook hoe meer potentiële kwetsbaarheden.”
De ketenverantwoordelijkheid: cybersecurity als gezamenlijke opgave
Eén van de grootste uitdagingen die Batenburg ziet, is de verantwoordelijkheid binnen de keten. De maakindustrie bestaat uit een complexe keten van toeleveranciers, systeemintegratoren en eindgebruikers. Als ergens in die keten cybersecurity wordt onderschat of vergeten, kan dat gevolgen hebben voor het hele systeem. “We zijn niet alleen verantwoordelijk voor wat we zelf leveren, maar ook medeverantwoordelijk voor hoe dat systeem zich gedraagt in een groter geheel,” zegt Roelvink. Daarom pleit hij voor meer samenwerking en gedeeld eigenaarschap als het om cyberveiligheid gaat. Iets waar het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland (CWM) een belangrijke rol in kan spelen.

De noodzaak van bewustwording
Roelvink benadrukt dat er nog veel winst te behalen is op het gebied van bewustwording: “In sectoren zoals water en energie is er al veel aandacht voor cybersecurity. Maar binnen de bredere maakindustrie leeft het onderwerp nog niet overal voldoende.”Dat is zorgelijk, zeker nu IT en OT steeds meer in elkaar overlopen. De vervaging van de grens tussen informatietechnologie en operationele technologie betekent dat aanvallen vanuit de IT-wereld ook direct impact kunnen hebben op productieprocessen. Denk aan ransomware die machines stillegt of datalekken via slimme sensoren en vision-camera’s.
“In sectoren zoals water en energie is er al veel aandacht voor cybersecurity. Maar binnen de bredere maakindustrie leeft het onderwerp nog niet overal voldoende.” Dat is zorgelijk, zeker nu IT en OT steeds meer in elkaar overlopen.
Trends die cybersecurity nóg belangrijker maken
De trends zijn duidelijk: data-intensieve technologieën zoals AI, big data en Vision-technologie worden steeds belangrijker. Ze zorgen voor slimmere processen en betere prestaties, maar introduceren ook nieuwe aanvalsvectoren. Elk verbonden systeem, elke camera, elk algoritme kan een toegangspoort zijn tot bedrijfsgevoelige informatie of procesverstoringen. Daarom is het van essentieel belang dat bedrijven in de maakindustrie cybersecurity niet langer als bijzaak zien, maar als strategische randvoorwaarde.
Wat kan het CWM voor jou betekenen?
Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland helpt bedrijven in de technologische industrie om samen sterker te staan tegen digitale dreigingen. Of het nu gaat om kennisdeling, praktijkgerichte tools, trainingen of hulp bij incidenten – het CWM is er voor en met de maakindustrie. De aanpak van Batenburg laat zien hoe belangrijk het is om cybersecurity in de volle breedte mee te nemen: vanaf het eerste ontwerp, in de keten, en als vast onderdeel van innovatie.
Wilt u ook aan de slag met cyberweerbaarheid binnen uw organisatie?
Neem contact op met Frank van Summeren of Josephine van Luik van het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland via info@cwmaakindustrie.nl en ontdek hoe we jou kunnen helpen om systemen en mensen klaar te maken voor de digitale toekomst.