FOCUS-ON: Joint-venture KROHNE en SAMSON

KROHNE en SAMSON zijn eind 2019 een joint-venture aangegaan onder de naam FOCUS-ON. Hierbij ligt de focus op het ontwikkelen van autonoom opererende producten voor de procesindustrie. De joint-venture is gevestigd in Dordrecht, waar de slimme procestechnologieproducten gemaakt gaan worden. KROHNE en SAMSON hebben gelijke aandelen in het bedrijf.

Samenwerking 

De basis voor FOCUS-ON komt voort uit de jarenlange samenwerking tussen beide bedrijven in verschillende marketingprojecten en evenementen wereldwijd. De uitbreiding naar een strategische samenwerking in procesinstrumentatie en de oprichting van een joint-venture is geïnitieerd door de CEO’s Stephan Neuburger, KROHNE en Dr. Andreas Widl, SAMSON. “In het tijdperk van digitalisering kunnen toonaangevende innovaties alleen in samenwerking tot stand komen”, zegt Widl met overtuiging, “en hier werken twee partners vol vertrouwen en op ooghoogte samen”. “We hebben onze ideeën samengebracht en hieruit is FOCUS-ON ontstaan. Dit nieuwe bedrijf bundelt onze innovatieve benaderingen van decentrale besturing en voorspellend onderhoud en levert als eerste product het slimme autonoom opererend ventiel op”, voegt Neuburger toe.

Kunstmatige intelligentie en diagnostiek 

De drijfveer voor de samenwerking wordt verklaard door Dr. Thomas Steckenreiter, CTO SAMSON: “Met FOCUS-ON zetten we een beslissende stap in de richting van een autonome fabriek, die autonoom kan produceren en tegelijkertijd ook autonoom kan optimaliseren”. Zijn CTO-tegenhanger bij KROHNE, Dr. Attila Bilgic, vult aan: “De ontwikkeling van de adaptieve besturingsfunctie was slechts een eerste stap. Belangrijker is de integratie van diagnostische functies en kunstmatige intelligentie. Onze autonome innovatie kent zijn huidige status, kan toekomstige condities voorspellen, is in staat om te leren en kan zich aanpassen aan toepassingen”.

Drie functies 

Het slimme regelventiel combineert drie functies: sensor, corrigerend orgaan en besturing/diagnose. In de leiding meet het slimme veldinstrument onder andere het debiet, de temperatuur en druk. Daarnaast regelt het corrigerend orgaan onafhankelijk de ventielfunctie met als einddoel de gespecificeerde instelpunten te bereiken. “Wij zijn ervan overtuigd dat dit product de complexiteit van de installatie aanzienlijk vermindert. Andere belangrijke voordelen zijn een betere en efficiëntere regeling van de middelen en de mogelijkheid om een proces te optimaliseren dankzij de betekenisvolle diagnostiek. De beschikbaarheid van de installatie kan aanzienlijk worden verhoogd”, vat Neuburger samen. Door de geïntegreerde meetsensoren voor debiet, temperatuur en druk kan het apparaat bijvoorbeeld cavitatie herkennen en voorspellen. Verhoogde spanning en de slijtage van de klep en de leidingen kunnen worden vermeden of aanzienlijk worden verminderd. Zo kunnen installaties ononderbroken en zonder stilstand gedurende langere tijd worden gebruikt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang maandelijks de Hi Delta Nieuwsbrief met hightech nieuws uit Zuid-Holland.