Op maandag 16 november organiseerde HI het derde en laatste deel van ZIE2020 met als thema ‘Mensgerichte Technologie: Robotisering’. Deze keer vonden de opnames plaats bij Festo in Delft. Het werd weer een goed bezocht online event, met veel enthousiaste deelnemers en zeer relevante inhoud.
Om drie uur werd het programma afgetrapt door HI-bestuurder Jan Koudijzer, gevolgd door een korte introductie van André Boer, de voorzitter van Holland Instrumentation.
Daarna was het tijd voor de keynote speaker David Abbink, professor aan de TU Delft. Hij nam ons mee in een wereld waarin mensen en machines samenwerken. David ging in op de manier waarop de interactie tussen beide het beste kan plaatsvinden, en in welke situaties dat geldt. Hij gaf aan dat een harde overgang tussen mens en techniek niet altijd positief werkt, maar juist de samenwerking tot betere resultaten leidt (1+1=3). Dit heeft met name te maken met de combinatie van pure techniek (robot) en het sociale aspect van de mens. Verder onderzoek gaat er toe leiden dat er meer symbiose ontstaat tussen mensen en machines.
Vervolgens was het woord aan Gu van Rhijn van TNO. Ook zij ging in op de samenwerking tussen mens en machines en dan met name operator support. Daar onderkende zij een aantal verschijningsvormen: een werkinstructiesysteem met scherm of bril, projectie op werkblad en een hololens. Via verschillende voorbeelden, veelal afkomstig uit fieldlabs, werd aan het publiek getoond waar inmiddels succesvol aan dergelijke technieken wordt gewerkt.
In de pauze die volgde, werden filmpjes getoond van sponsors: TNO, Demcon, Festo en Robohouse.
Na de pauze waren de break-outs. Het publiek werd in drie groepen gesplitst en bij de moderatoren Jaimy Siebel (Robohouse), Gu van Rhijn (TNO) en Jan Koudijzer (Festo) ondergebracht. Iedere groep kreeg dezelfde set vragen mee om te bespreken:
– Wie heeft zelf ervaring met robotisering in de productie/assemblage?
– Is deze ervaring positief/negatief?
– Wie is er nog niet begonnen en wat zou u willen leren van de anderen?
Na de pitch gaven de moderatoren een korte terugkoppeling van hun sessie. In het kort kwam het hier op neer:
– Houd het simpel
– Ken je eindgebruiker
– Investeren in hardware en tijd is lastig
– Welke hobbels moeten nog meer genomen worden
– Robotisering biedt ook kansen voor personeel
In een van de sessies ontstond al een samenwerkingsinitiatief van verschillende bedrijven. Een mooie ontwikkeling uit deze ZIE!
De pitch kwam van Timo Joosten van Lely. Hij nam ons mee in de historie van het bedrijf en de toekomst: de automatisering van een melkveebedrijf. Hij gaf aan dat de koe daarin centraal staat en dat die omringd wordt door een aantal systemen waarin zoveel mogelijk geautomatiseerd plaatsvindt, met zo min mogelijke belasting voor de mens.
Tot slot werden de ZIE-deelnemers random in groepjes van drie personen verdeeld, om zo het netwerken en borrelmoment te simuleren. Dit bleek een goede zet waarop de meesten verrast en enthousiast reageerden. Dit is mogelijk een interessant element dat HI volgend jaar in online sessies vaker wil inzetten.
Jan Koudijzer sloot de productieve middag af.
De organisatie kijkt terug op een geslaagde middag en op een geslaagd drieluik aan online ZIE 2020 events. Maar toch blijkt het door de verminderde netwerkmogelijkheden geen vervanging voor een fysieke ZIE. Daarvoor zien we u graag volgend jaar terug! Binnenkort zullen we de datum bekend maken via onze nieuwsbrief (u kunt zich hier inschrijven), LinkedIn en Twitter of de agendapagina op onze website.